Verzekeraar Delta Lloyd en meststoffenbedrijf OCI verliezen hun plaats in de Amsterdamse AEX-index. ABN Amro en SBM Offshore maken de meeste kans op opname in de hoofdindex.

Ieder jaar in maart neemt beleggerswebsite Behr.nl de samenstelling van de Amsterdamse aandelenindices onder de loep. Dit vooruitlopend op de jaarlijkse herweging van de AEX-index, de AMX-index (MidKap) voor middelgrote fondsen en de AScX-index voor kleinere beursbedrijven.

Behr.nl heeft alvast berekend, op basis van de recente beurswaarde van bedrijven en het percentage van de aandelen dat beursgenoteerd is, hoe de samenstelling van de AEX, de AMX en de AScX er eind deze maand zal uitzien. De herweging door beursbedrijf Euronext vindt op 21 maart plaats.

Delta Lloyd uit AEX

Uit de berekening van Behr.nl blijkt dat zowel verzekeraar Delta Lloyd als het Egyptische kunstmestbedrijf OCI uit de AEX vallen en naar de Midkap-index (AMX) verhuizen.

Beide fondsen hebben in de afgelopen tijd enorm veel beurswaarde zien verdampen. Zo verloor het aandeel Delta Lloyd in een jaar al ruim 65 procent, waardoor de verzekeraar nu circa 1,2 miljard euro waard is op de beurs.

Beleggers maakten zich zorgen over het lage eigen vermogen en de solvabiliteitspositie van de verzekeraar. Delta Lloyd wil een claimemissie 650 miljoen euro op te halen bij aandeelhouders. Een meerderheid van de beleggers moet hiervoor nog toestemming geven. Grootaandeelhouder Highfields Capital roept zelfs op om tegen de emissie te stemmen.

OCI verloor in een jaar bijna 55 procent aan beurswaarde, waardoor het kunstmestbedrijf op een actuele beurswaarde van ongeveer 1,7 miljard euro uitkomt. OCI is van plan om de Europese en Amerikaanse activiteiten te verkopen aan CF Industries.

ABN Amro nieuwkomer

De huidige beurswaarden van Delta Lloyd en OCI zijn niet hoog genoeg om een notering in de AEX te behouden, volgens de berekening van Behr.

Bij ABN Amro, dat in november vorig jaar naar de beurs ging, speelt een rol dat nog maar een klein deel van de aandelen beursgenoteerd is; de staat heeft nog altijd 77 procent van de bank in handen.

De 23 procent van de bank die beursgenoteerd is heeft een waarde van ruim 4 miljard euro en dat is volgens Behr.nl genoeg voor opname in de AEX-index.

Ook SBM Offshore wordt in de hoofdindex opgenomen. De oliedienstverlener is op basis van de slotkoers van de laatste vrijdag van februari circa 2,1 miljard euro waard. In 2015 moest SBM Offshore zijn plek in de AEX afstaan, maar in een jaar tijd is het aandeel met ruim 10 procent gestegen.

Nieuwkomers kleine spelers

Evenwel blijven ABN Amro en SBM Offshore relatief kleine spelers in de AEX. De fondsen krijgen volgens Behr.nl een maximale weging van respectievelijk 0,5 en 1,1 procent in de hoofdgraadmeter.

Ter vergelijking: Shell en Unilever krijgen de maximale weging van 15 procent in de AEX-index en zijn daarmee de zwaargewichten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl